Η τριχοφυΐα στο πρόσωπο στις γυναίκες είναι κάτι που πολλές από εμάς βρίσκουν ανησυχητικό. Υποθέτοντας ότι δεν έχετε γενετική προδιάθεση για εμφάνιση αέρα στο πρόσωπο (μεσογειακή, εβραϊκή και ανατολικοευρωπαϊκή καταγωγή) ή ότι δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανάπτυξης τριχών στο πρόσωπο στις γυναίκες), θα μπορούσε να είναι μια σειρά από ζητήματα.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η ορμονική ανισορροπία.
Οι δύο πιο σημαντικές ορμόνες στο σώμα είναι τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για τα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου και η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου.
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας ελέγχεται από την ορμόνη οιστρογόνο, η οποία κορυφώνεται κατά την ωορρηξία. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι των γυναικών που δεν έκαναν ποτέ παιδιά ξεκινούν με μια αύξηση των οιστρογόνων λίγο πριν την ωορρηξία, ακολουθούμενη από πτώση των οιστρογόνων όταν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί και μετά μια άλλη αύξηση όταν είναι.
Καθώς οι γυναίκες γερνούν, τα επίπεδα οιστραδιόλης (η κύρια μορφή οιστρογόνου) αυξάνονται με την ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι καθώς μεγαλώνουν, τα επίπεδα οιστραδιόλης τους αυξάνονται πιο γρήγορα από ότι μειώνονται τα επίπεδα προγεστερόνης ή τεστοστερόνης.
Οι γυναίκες έχουν τόσο οιστρογόνα όσο και ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες). Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα και των δύο ορμονών μειώνονται φυσιολογικά. Ωστόσο, η αναλογία μεταξύ των διαφορών μειώνεται και μπορεί να φαίνεται σαν να έχουμε ξαφνικά περισσότερες από τις ανδρικές ορμόνες και επομένως αδέσποτες τρίχες.
Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη πιο σκούρων, πιο τραχιών τριχών, όπως η φαινυτοΐνη, η κυκλοσπορίνη, τα αναβολικά στεροειδή, τα συνδυαστικά φάρμακα με τεστοστερόνη, όπως το estratest, και η μινοξιδίλη (χρησιμοποιείται για την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και για την φαλάκρα στους άνδρες εκτός απο΄ τα βοηθήματα για την ανδρική λίμπιντο τους).
Μερικές φορές όμως, η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο/σώμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα σωματικών και ιατρικών προβλημάτων. Για παράδειγμα, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η παχυσαρκία (ο λιπώδης ιστός μπορεί να παράγει ανδρογόνα).
Περιστασιακά μπορεί να σχετίζεται με όγκους των επινεφριδίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα δει κανείς κάτι περισσότερο από τις περιστασιακές αδέσποτες τρίχες στο πρόσωπο. Εάν αυτό σας συμβαίνει, επισκεφθείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν γι’ αυτό;
Οι γυναίκες αναζητούν εδώ και χρόνια τρόπους για τη μόνιμη αφαίρεση των τριχών. Δεν φαίνεται να υπάρχει ένας εύκολος, αλάνθαστος και μόνιμος τρόπος αντιμετώπισης των τριχών στο πρόσωπο.
Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:
- Μακιγιάζ
- Ραδιοσυχνότητα
- Ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη)
- Ξύρισμα
- Αποτρίχωση
- Λέιζερ
- Ηλεκτρόλυση
- Φάρμακα – Vaniqua – συνταγογραφούμενη κρέμα
Σύμφωνα με πολλούς δερματολόγους, η ηλεκτρόλυση φαίνεται να είναι η μόνη μέθοδος για μόνιμη αφαίρεση. Το Vaniqua, το οποίο είναι σχετικά νέο τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να λειτουργεί σε όλες τις γυναίκες. Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα είναι άγνωστη προς το παρόν.
Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, δεν φαίνεται να υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλες στο πρόβλημα των τριχών στο πρόσωπο.
Πιθανότατα θα χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες θεραπείες και να δείτε τι λειτουργεί για εσάς. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αν οι τρίχες φαίνονται υπερβολικές ή έχετε ανησυχίες, παρακαλούμε να μιλήσετε με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για περαιτέρω αξιολόγηση.