Προεκλαμψία – Η Κρυφή Απειλή Υγείας Για Τις Γυναίκες Σήμερα

Επίσης γνωστή ως τοξαιμία, η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που επηρεάζει ορισμένες γυναίκες στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. 

Τα συμπτώματα είναι:
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • οίδημα που δεν θα εξαφανιστεί (όχι, όχι το χτύπημά σας! Οίδημα στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο) και
  • μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα.

Είναι επικίνδυνη;

Μπορεί να είναι. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σκοτώσει και η προεκλαμψία μπορεί να μειώσει την ποσότητα αίματος που διέρχεται από τον πλακούντα μειώνοντας έτσι τον αέρα και την τροφή που φτάνει στο μωρό σας, με αποτέλεσμα χαμηλό βάρος γέννησης και άλλα προβλήματα.

Ποιος είναι πιθανό να διατρέχει κίνδυνο;

Η προεκλαμψία εκδηλώνεται συχνά σε οικογένειες, οπότε αν η μητέρα ή η αδελφή σας είχε την κατάσταση, θα διατρέχετε κίνδυνο. Όπως και οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες (ΔΜΣ άνω των 30 ετών), ή σε οποιαδήποτε ηλικία ακραίες – έφηβοι και γυναίκες άνω των 40 ετών. Οι περισσότεροι σε κίνδυνο είναι εκείνες οι γυναίκες που είχαν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης.

Τα Συμπτώματα

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Συνήθως ορίζεται ως ένδειξη υψηλότερη από 140/90. Ωστόσο, εάν έχετε συνήθως χαμηλή αρτηριακή πίεση, μια αύξηση σε λιγότερο από 140/90 θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι διατρέχετε κίνδυνο. Μπορείτε να αγοράσετε μετρητές αρτηριακής πίεσης από τον φαρμακοποιό σας εάν θέλετε να καθορίσετε την αρχική σας τιμή μόλις ξέρετε ότι είστε έγκυος.
  • Οίδημα: Ένα ορισμένο ποσοστό οίδημα είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να δυσκολευτείτε να φορέσετε δαχτυλίδι για ολόκληρο τον όρο. Οίδημα ή οίδημα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία προκαλείται από περίσσεια υγρού και συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο, τα πόδια και τα χέρια. Δοκιμάστε να πιέσετε τον αντίχειρά σας στο πρήξιμο, εάν η εσοχή παραμένει για λίγα δευτερόλεπτα μετά την αφαίρεση του αντίχειρα, ενημερώστε τη νοσοκόμα στην επόμενη προγεννητική σας επίσκεψη.
  • Πρωτεΐνη στα ούρα σας: Αυτό δεν είναι ένα σύμπτωμα που θα μπορείτε να εντοπίσετε ή να παρακολουθήσετε. Θα δοκιμάζεστε σε κάθε προγεννητικό έλεγχο.
  • Ξαφνική αύξηση βάρους: Αύξηση βάρους άνω των 2 κιλών την εβδομάδα ή 6 κιλών το μήνα θα χτυπήσει κουδούνια συναγερμού. Εάν το βάρος σας αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό, μην κάνετε δίαιτα ή προσπαθήστε να χάσετε το βάρος. Ενημερώστε τους ειδικούς στην προγεννητική σας ηλικία, είναι σημαντικό να γνωρίζουν και να ενημερώσουν τη νοσοκόμα ή το γιατρό σας εάν είναι πιθανό να έχετε προεκλαμψία.
  • Πονοκέφαλοι: Εάν υποφέρετε από ημικρανία πονοκεφάλους που δεν ανακουφίζονται από εξωχρηματιστηριακά παυσίπονα (μην πάρετε ασπιρίνη), επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.
  • Έμετος: Η ναυτία που βιώνουν όλες οι μητέρες εμφανίζεται στις αρχές της εγκυμοσύνης και εξαφανίζεται. Εάν εμφανίσετε ξαφνικό εμετό στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Φυσικά αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σφάλμα, αλλά ο γιατρός σας θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και τα ούρα για να δει εάν έχετε άλλα συμπτώματα προεκλαμψίας.

Η Θεραπεία

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε εσάς και το μωρό είναι η παράδοση, αλλά αυτό δεν θα ληφθεί υπόψη εάν είναι πολύ νωρίς. Μέχρι τότε θα σας συνταγογραφηθεί ξεκούραση και φάρμακο για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και συχνή παρακολούθηση του μωρού που μπορεί να συνεπάγεται νοσηλεία.

Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό καθώς οι περισσότερες γυναίκες με προεκλαμψία δεν θα αισθάνονται άρρωστοι.

Διαβάστε επίσης: Οι τρίχες στο πρόσωπο στις γυναίκες είναι μια μεγάλη τάση που κερδίζει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Πολλές γυναίκες επιλέγουν τις τρίχες στο πρόσωπο για να δώσουν στον εαυτό τους μια μοναδική εμφάνιση και αίσθηση. Αυτό το άρθρο συζητά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τριχοφυΐας στις γυναίκες και ποιοι τύποι τριχών στο πρόσωπο ταιριάζουν καλύτερα για διαφορετικούς τόνους δέρματος.

Αφήστε μια απάντηση