Νιώθετε Έξαψη, Θερμότητα, Εφίδρωση ή Απλά Έχετε Κοκκίνισμα;

Οι εξάψεις χαρακτηρίζονται από μια ξαφνική αίσθηση θερμότητας που συχνά συνοδεύεται από κοκκίνισμα του προσώπου και έντονη εφίδρωση. 

Για μερικούς, είναι τόσο ήπιο όσο ένα σύντομο ζεστό ξέπλυμα του προσώπου και του δέρματος. Για άλλους, βιώνεται ως έντονη θερμότητα στο πρόσωπο και στο πάνω μέρος του σώματος με έντονη εφίδρωση. 

Μερικές φορές οι εξάψεις συνοδεύονται επίσης από αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ναυτία, ζάλη, άγχος, αδυναμία ή αίσθημα ασφυξίας.

Φυσιολογικά, οι εξάψεις είναι η αντίδραση του σώματος σε μειωμένη παροχή οιστρογόνου. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν μια γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση. 

Οι εξάψεις

Η εμπειρία κάθε γυναίκας για αυτή τη σημαντική αλλαγή της ζωής είναι διαφορετική, απρόβλεπτη και εξαιρετικά ατομική και όλοι ακολουθούν το δικό τους σχέδιο. Σε κάποια παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται σταδιακά, παράγοντας λίγες λάμψεις. 

Σε άλλες, οι ωοθήκες σταματούν απότομα ή ξεκινούν και σταματούν πριν τελειώσει η παραγωγή. Για αυτές τις γυναίκες, οι εξάψεις μπορεί να γίνουν δύσκολες.

Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπερδεύει τον υποθάλαμο (το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη, τον ύπνο, τις ορμόνες του σεξ και τη θερμοκρασία), όπου κάνει το σώμα να πιστεύει ότι είναι πολύ ζεστό. 

Αυτό ενεργοποιεί τον μηχανισμό απελευθέρωσης θερμότητας του σώματος όπου προκαλεί την επέκταση των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, αυξάνοντας τη ροή του αίματος για να βοηθήσει στην εξάλειψη της θερμότητας. Ταυτόχρονα, οι αδένες του ιδρώτα αρχίζουν να παράγουν ιδρώτα σε μια προσπάθεια να κρυώσει ακόμη περισσότερο το σώμα.

Όχι Όλες Οι Γυναίκες Παρουσιάζουν Εξάψεις, Αλλά Περισσότερες Από Τις Μισές

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι σχεδόν το 85% όλων των γυναικών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν εξάψεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι εξάψεις συχνά ξεκινούν προτού μια γυναίκα παρατηρήσει μια αλλαγή στον εμμηνορροϊκό της κύκλο και μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’30 και στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Είναι συνήθως το πρώτο σημάδι ότι πλησιάζει η εμμηνόπαυση.

Συνήθως βιώνεται για μικρό χρονικό διάστημα, μερικές γυναίκες παραπονιούνται για όλη την ώρα για αρκετά χρόνια. Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να εμφανίζουν εξάψεις 1-2 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση και τελειώνουν εντός ενός έτους από τον τελευταίο εμμηνορροϊκό τους κύκλο. 

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν εξάψεις έως και μερικές φορές περισσότερο από 5 χρόνια μετά τον τελευταίο εμμηνορροϊκό κύκλο τους.

Στο παρελθόν, οι γυναίκες αναμενόταν να έχουν απαλό πρόσωπο. Αλλά σήμερα, οι τρίχες στο πρόσωπο γίνονται όλο και πιο αποδεκτές και μάλιστα μοντέρνες σε ορισμένους κύκλους. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ μαλλιών προσώπου για γυναίκες που μπορούν να επιτευχθούν με λίγη δημιουργικότητα και χρόνο.

Συστάσεις Για Την Ευεξία

  1. Φορέστε σε στρώματα, ώστε να μπορείτε να ξεκολλήσετε ένα στρώμα εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ζεστά.
  2. Κολλήστε τα βαμβακερά, τα σεντόνια και το ρεγιόν και αποφύγετε τα μάλλινα και τα συνθετικά μίγματα.
  3. Προσπαθήστε να κρατάτε λίγο παγωμένο νερό για να πιείτε και να κρυώσετε τα εσωτερικά σας μέρη.
  4. Απενεργοποιήστε τον θερμοστάτη, αγοράστε ένα κλιματιστικό ή έναν ανεμιστήρα οροφής για να διατηρήσετε το περιβάλλον σας δροσερό.
  5. Ανόητο μπορεί να ακούγεται, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι κολλάνε το κεφάλι τους στον καταψύκτη όταν χτυπήσει ένα ζεστό φλας.
  6. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τι προκαλεί τις εξάψεις σας. Κρατήστε ένα αρχείο για το πότε συμβαίνουν, τι τρώτε ή κάνετε και πώς αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή ένα ζεστό φλας χτυπά.
  7. Συμπεριλάβετε μασάζ, διαλογισμό, γιόγκα, αναπνευστικές ασκήσεις και άλλες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το επίπεδο άγχους σας.
  8. Τα βότανα όπως το μαύρο cohosh, το αγνό δέντρο, το άγριο γιαμ και το don quai έχουν ιστορικά χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων.
  9. Συζητήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για φυσικές αντικαταστάσεις φυσικών ορμονών.
  10. Μια ομοιοπαθητική εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των εξάψεων, την ανακούφιση από τον πόνο και την υπερευαισθησία.

Ενώ η θεραπεία με οιστρογόνα είναι η παραδοσιακή λύση στις εξάψεις, καλό είναι να δοκιμάσετε πρώτα ένα λιγότερο δραστικό μέτρο. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να προσπαθήσετε να μειώσετε τη θερμότητα των εξάψεων.

Αφήστε μια απάντηση